Kom godt i gang med saunagus

Sauna
Oplevelse

De seneste år er interessen for vinterbadning og saunabesøg steget i voldsom grad blandt danskerne. Flere og flere vover sig en tur i det kolde vand, og ønsker naturligt nok at komme hurtigt ind i varmen bagefter. For at tilføje lidt ekstra til saunaoplevelsen, har saunagus også vundet stort indpas hos mange efterhånden. Men hvad er det nu lige sauangus helt præcis er, og hvordan fungerer det? Læs med her og måske du også vil prøve en gusoplevelse efterfølgende.

Hvad er saunagus og hvorfor skal man gøre det?

For at fuldføre en korrekt omgang saunagus er der brug for tre helt essentielle ting: en sauna, æteriske olier og en gusmester. De fleste, der har været i sauna, kender følelsen, når der hældes vand på de varme saunasten, og luften hurtigt bliver ekstra varm og fugtig. Ved saunagus tilføjes der endnu et element i form af de æteriske olier. Gusen foregår ved at de deltagende sidder i saunaen, mens gusmesteren hælder vand og den udvalgte æteriske olie over kullene på ovnen. Herefter svinger gusmesteren et håndklæde ved hjælp af forskellige teknikker, der fordeler dampen fra vandet og olien rundt i saunaen. Saunagus består gerne af 1 til 3 korte sessioner, som udføres over ca. 10-15 minutter. Efter hver session skal kroppen køles ned. Dette sker som regel ved et dyp i havet eller en tur under en kold bruser.

Hvad er æteriske olier?

Æteriske olier er koncentrerede aromatiske planteekstrakter fra enten blomster, rødder, blade, frugter, frugtskaller eller bark, der er udvundet som følger af destillering – enten via vanddamp eller direkte fra at presse skallen. Æteriske olier er 100% naturlige og indeholder derfor hverken alkohol eller er fortyndede. Af den grund skal man være lidt ekstra varsom, når man benytter de æteriske olier. Olierne må aldrig påføres direkte på huden, da man kan være overfølsom for den stærke koncentrat, men til saunagus gør de sig helt perfekt, da de her bliver blandet med vand. Æteriske olier har også den fordel, at de hurtigt fordufter når de kommer i kontakt med luft.

Hvilken effekt har æteriske olier

Det er forskelligt hvilken effekt de æteriske olier kan have for huden. Olierne bliver via gusen optaget i hud, slimhinder og luftveje. Her kan de eksempelvis have en beroligende effekt eller virke stimulerende.

Ifølge Matas har de forskellige olier disse virkninger, som har en positiv virkning på vores sind. 

  • Citrus: virker opfriskende, skærper koncentrationen og gør dig glad
  • Eukalyptus: løfter humøret og frisker op
  • Rosmarin: skærper koncentrationen
  • Cedertræ: afslapper sindet
  • Kamille: virker beroligende
  • Lavendel: gør dig afslappet
  • Yiang Yiang: stimulerer erotikken

Er det bedre at gå i sauna med eller uden gus?

Når du går i en sauna, hvor der ikke er damp er effekten, ifølge privatpraktiserende læge, Charlotte Bech, at du slapper mere af da kroppens muskler afspændes. Blodtrykket sænkes samtidig, da blodkarrene i kroppen udvides og der derfor kommer en bedre blodgennemstrømning.

Ifølge Bech er der ikke umiddelbart nogen større effekt ved sauangus frem for et almindeligt saunabesøg. Der hvor forskellen muligvis sker, ligger i brugen af de æteriske olier. Endda en positiv en af slagsen. Der er dog en formodning om, at de æteriske olier faktisk mister store dele af deres effekt, når de i saunaen varmes op til over 80 grader. Grunden skal findes i indholdet i nogle af olierne, der indeholder forskellige bioaktive komponenter. Det betyder, at olierne, ved den høje varme, svækkes ved fordampningen. Eller nogle af dem, vil det sige.

Formentlig har den garvede gusmester helt styr på, hvilke olier der har den bedste effekt. Så skulle du have betalt for at få en gusoplevelse hos en mere professionel, vil du nok blive udsat for de olier, der kan tåle de højere grader, og ikke fordamper.

Ifølge Beck kan man dog ikke forvente at få den totalt effekt af olierne ved saunagus. Hun hælder mere til, at de ved stuetemperatur har de bedste vilkår for at give en gavnlig effekt – ved indånding.

Er saunagus for alle?

Som udgangspunkt er saunagus noget for alle og enhver. Der er dog nogle omstændigheder, der gør at sauna enten med eller uden gus frarådes. Netdoktor har lavet en liste over de sygdomme eller tilstande, hvor en tur i varmen frarådes. 

  • ​​Hjerte-kar-sygdom
  • Uregelmæssig hjerterytme
  • Svingende blodtryk
  • Feber eller på anden måde er syg
  • Kræftsygdomme
  • Visse hudlidelser
  • Sygdomme i skjoldbruskkirtlen
  • Haft eller er i behandling for blodpropper, åreknuder eller en hudlidelse med inflammation
  • Drukket alkohol
  • Er gravid

Såfremt du ikke kan sætte kryds ved nogle af punkterne på listen er der ingen hindring for at prøve saunagus.

Hvor kan man prøve saunagus?

I hovedstaden er der en stor efterspørgsel på saunaoplevelser, og derfor åbner der også hele tiden nye steder. Herunder finder du en liste med populære saunaer, der tilbyder muligheden for saunagus:

FAQ